onsdag 16 april 2014

Källarfranska, en bra idé som blev verklighet

Fick ett extremt sug efter källarfranska igår efter att jag varit ute på promenad i det fantastiska vädret. Visste att jag skulle till affären och tänkte jag köper ingredienserna och så får vi se om det blir någon bakning. Och visst blev det så då jag självklart glömde köpa bröd.. finns inte längre något direkt val utan bakandet sattes igång, inte för att jag har något emot det fick en lyckokänsla som jag ofta får när det vankas bakning.

Var inne på google och sökte på namnet och fick upp ett fantastiskt recept från tasteline, se nedan




Källarfranska
5 dl vatten
30 g jäst
1 msk margaring
2 tsk salt
4 dl rågsikt
1 l vetemjöl


Tillagning

ca 24 stycken

Gör så här:

1. Rör ut jästen i lite av det 30-gradiga vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matfett, salt, och rågsikten. 

2. Arbeta i vetemjölet till lagom fast deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 min.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den tills den lätt släpper bordet. 

4. Dela den i fyra delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i sex delar. Vänd dem i mjöl, vik demdubbla och lägg på bakplåtsklädd plåt. 

5. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 min.

6. Grädda brödet i 225 graders ugnsvärme ca 10 min tills de har fin färg. Ät eller frys in för senare behov! 

Min sambo avnjöt brödet med endast smör och jag med skinka på ena halvan och bredbar leverpastej på den andra, smarr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar